Projects

Singapore Chinese Cultural Centre

A beacon for Chinese culture

The Singapore Chinese Culture Centre (SCCC) is a new civic and community institution promoting traditional and contemporary Chinese arts and culture locally. Situated at the crossroads of four major arteries in the middle of Singapore’s CBD and within close proximity to the architecturally striking Singapore Conference Hall, the new cultural centre acts as a focal point for cars and passers-by alike. Thus, when conceptualising its façade, two things were key to its design schematics: location and purpose.

Details
Singapore
1 Strait Boulevard, Singapore 018906
Category Civic & Cultural | Institutional
Year 2016
Size 15,100sqm
 
It took multiple iterations for the façade design to translate the cultural dimension of the building. It was all worth it as the final result is striking.
Designed without spandrel areas, the building would appear as a beacon at night. This was accomplished by pushing the façade away from the building structure and supporting it off extended steel cantilevered brackets.
Pocket gardens and sky terrace features are artfully positioned where the ‘rock’ splits within the podium. This was to mimic greenery growing in rock fissures that are found in Chinese landscape paintings.

Working closely with the architectural and landscape design teams, our vision was to create a façade that was distinctive amidst the city skyline. This is best encapsulated in the upper floors of the building. Designed without spandrel areas, the building would appear as a beacon at night. This was accomplished by pushing the façade away from the building structure and supporting it off extended steel cantilevered brackets. Special measures were taken to tackle the risk of fire spread from one floor to the next.

Beyond this, the façade design must also carry the aesthetic narrative of its landscaping as well as embody its cultural context. Throughout SCCC, its various pocket gardens and sky terrace features are artfully positioned where the ‘rock’ splits within the podium. This was to mimic greenery growing in rock fissures that are found in Chinese landscape paintings. Flowing with this, a rugged aluminium façade in red-brown envelopes the lower floors of the building and is neatly ‘split’, thereby allowing some of its landscaping design to come through.

Specialist Services

Integrated services provided for this project.

Similar Projects